Kontaktinformasjon: Hans Finne, 2436 VÅLER. Epost: post@spiraling.no. Mobil: 915 95 545. Org. nr.: 991787666. Webmaster: www.larseriklie.com
TAI CHI

Tai Chi er opprinnelig en kinesisk kampkunst med tusenårige røtter. Tai Chi ble gjort kjent i USA og Europa igjennom Chen Man Ching, en kineser som flyttet til USA. Han innførte en forenklet utgave, som i det vesentlige var rettet mot helse og meditativ utførelse.

Tai Chi utføres som en form utført i rolige, rytmiske bevegelser. Dette involverer de små indre musklene, samt stabiliseringsmusklene. Treningen virker stressreduserende, pga. av den rolige og konsentrerte måten bevegelsene utføres på. Treningen er morsom og det finnes alltid noe nytt og lære.

Det ble etter hvert utviklet en sportsdel av Tai Chi, kalt "Push Hands", hvor de farlige kampteknikkene er utelatt. En morsom konkurranseform, hvor du får poeng ved å skyve motstanderen ut av balanse. Du kan også delta i form, som ligner litt på koreografi av dans. Begge kjønn har stor glede av denne formen for konkurranse.

Hans Finne lærte Chen Man Ching - stilen fra Pamela Hiley, som innførte Tai Chi til Norge. Senere trente han med kineseren Benjamin Low Peng, som var elev av Chen Man Ching. Hans var også så heldig å få lære sabelformen av Yang Chen Duo, under en studiereise til Kina.Yang Chen Duo er direkte etterkommer i Yang familien. I Kina er tradisjonslinjene veldig viktige.

Den neste viktige læreren var Dan Docherty fra Skottland. Dan hadde levd 10 år som politimann i Hong Kong, og fikk trene Wudang Tai Chi på regulær basis, med Wudang mesteren Chen Tin Hung. Hans ble innviet (Baji), og fikk i de følgende årene lære 12 Yin- og 12 Yang øvelser i en spesiell form for Neigong, og en spydform.

Etter å ha trent dette i en periode, deltok han i det første Europamesterskapet i Tai Chi. Dette ble avholdt i Nederland og han vant en bronsemedalje i Push hands Heavy weight. Han trente også Hamar-mannen Harald Agbo, frem til sølvmedalje, i samme vektklasse, 2 år senere.

Etter dette virket Hans som internasjonal dommer i Tai Chi, og ble etter hvert valgt inn i styret i The Taijquan & Qigong Federation of Europe (TCFE), hvor han nylig gikk av som president i 2015.

Hans Finne underviser i dag i Chen Man Ching stilen av Tai Chi. Han underviser i 36 posisjoner kortform, og Push hands.